Iedereen heeft wel eens te maken met stress of nerveusiteit, voor een belangrijke toets bijvoorbeeld. Een spannende date of gewoon een druk bestaan met vrienden en hobby’s. De een heeft hier meer last van dan de ander.
Wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we stress hebben en wat voor invloed heeft dat?
Stress is vaak het gevolg van lang aanhoudende spanning en/of angst. Spanning en angst zorgen ervoor dat je lichaam in een staat van alertheid komt.
Het is een ingewikkeld systeem wat al in de oertijd ervoor zorgde dat we lange tijd onszelf konden beschermen tegen gevaar door te vluchten. Inmiddels hoeven we niet meer letterlijk te vluchten, maar de stoffen die vrijkomen en de lichamelijke reacties, zijn nog steeds hetzelfde: verhoogde hartslag, diepere ademhaling, opgejaagd gevoel en het immuunsysteem dat onderdrukt wordt.
Ja, ook jij hebt stress hormonen!
Door angst of spanning worden de zogenaamde stresshormonen getriggerd. Adrenaline en noradrenaline zijn verantwoordelijk voor de verhoogde hartslag en de diepere ademhaling. Het lichaam zorgt dan weer voor voldoende afkoeling door te gaan zweten.
Er komt nog een ander stresshormoon vrij uit de bijnierschors: cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat, met andere woorden: er komt meer glucose in je bloed. De suiker zorgt voor directe energie om weerstand te bieden tegen gevaar.
Interessant, maar wanneer krijg ik dan acne van stress?
Cortisol heeft nog een andere, nadelige, functie: Het onderdrukt het immuunsysteem.
Jouw immuunsysteem is van groot belang bij het remmen van ontstekingen en het bevorderen van herstel, dus bij teveel stress werkt je immuunsysteem niet optimaal en krijgen ontstekingen (pukkels) meer de kans!
Naast het opgejaagde gevoel van stress en spanning, heeft cortisol in geval van langdurige stress een aantal negatieve effecten op het lichaam:
- vermoeidheid en slapeloosheid
- negatieve effecten op de spijsvertering
- verminderde werking van het immuunsysteem: ontstekingen
- spierafbraak
- verminderd libido (zin in vrijen)
- hart- en vaatziekten
- versnelling van veroudering
- diabetes en overgewicht
- depressie
Zo af een toe een beetje rust en ontspanning is dus zeker aan te raden en probeer problemen op te lossen!